Počinje The Rugby Championship

U subotu 18. kolovoza počinje vjerojatno najjače godišnje natjecanje u ragbiju, The Rugby Championship. Za sve koji ne znaju to je novi format dosadašnjeg Kupa tri naciije u kojem su sudjelovali Australija, Južnoafrička republika i Novi Zeland a od ove sezone priključila im se i reprezentacija Argentine. Poznato je da se na južnoj zemljinoj hemisferi igra ipak malo kvalitetniji regbi nego u Europi a ovo novo natjecanje će samo potvrditi tu tezu i kvalitetom nadmašiti popularni Kup 6 nacija.

Tri Nations Cup se igrao zadnjih 16 godina i Australija i JAR su uzele samo po tri naslova dok je Novi Zeland dominirao svih ovih godina s čak deset osvojenih kupova. Analizirat ćemo s kakvim ambicijama kreće pojedina reprezentacija u ovo natjecanje.

Novi Zeland "All Blacks" - najjača reprezentacija na svijetu nakon osvajanja Svjetskog prvenstva prošle godine glavni je favorit za osvajanje i prvog Rugby Championshipa. Novi izbornik Steve Hansen je odlično započeo pripreme s tri pobjede u nizu protiv Irske s tim da je jedna utakmica završila 60:0. Novi Zeland već ima jako dobro uigranu ekipu koju poznaje svaki ljubitelj ragbija. Jaki skup čine braća Franks, Mealamu, Woodcock, Whitelock, Thompson i kapetan Richie McCaw. Sve iskusni igrači koji igraju zajedno godinama, a skup zatvara možda i najbolji među njima Kieran Read. A linija je još bolja. Weepu i Carter su odličan tandem iako je za očekivati da će na mjestu otvarača što više prilika dobijati mlada zvijezda Aaron Cruden koji je oduševio u finalu Super 15 prvenstva. Ma'a Nonu, Cory Jane i Israel Dagg su odlični linijaši i bit će pravi gušt gledati njihove utakmice.

Australija "Wallabies" - prošlogodišnji osvajači ovog natjecanja i ove sezone su vrlo jaki iako se radi o znatno mlađoj ekipi od njihovih najvećih rivala N.Zelanda. Ali ti mladi igrači su vrlo iskusni, kao npr. David Pocock koji ima 24 godine i po mnogima je najbolji flanker na svijetu. Od skupaša odličan je igrač prve linije Ben Alexander a od reprezentacije se možda oprosti jedan od najstarijih igrača u ekipi Nathan Sharpe. No Australci su najjači na pozicijama 9 i 10. Genia je možda i najagresivnija i najspretnija spojka na svijetu a na Cooperovu poziciju ozbiljno pretendira Barnes. O toj dvojici najviše ovisi igra Wallabiesa. Fainga'a će završavati akcije koje njih dvojica osmisle. Prva utakmica u Sydneyu će pokazati da li je ova ekipa Australije sposobna obraniti naslov jer All blacksi dolaze spremniji nego ikad.

Južnoafrička Republika "Springboks" - Ohrabruju njihove nedavne pobjede protiv Engleske uz dominaciju skupa. Englezi su bili nemoćni ali zabrinjava loša forma otvarača Springboksa Morne Steyna za kojeg nemaju pravu zamjenu. Neupitna je pozicija Hougaarda na poziciji spojke, a najjači su na poziciji centara gdje će se Francois Steyn i Jean de Villiers nadavati zgoditaka. Standardno dobar je Spies i igrač prve linije Bismarck du Plessis, a očekuje se da zablista mladi Lambie na poziciji fullbacka. U prvom kolu u Cape Townu očekuje se glatka pobjeda protiv Argentine.

Argentina "Los Pumas" - nova ekipa u natjecanju bit će zadovoljna ako postigne barem jednu pobjedu u šest kola. U prvom kolu baš i nemaju šanse protiv Springboksa jer Argentina zadnjih par godina ne igra kao što je igrala 2007 na svjetskom prvenstvu kad su bili brončani. Najveća zvijezda i najbolji igrač Argentine je Juan Martin Hernandez koji kao i većina drugih igrača igra u francuskom prvenstvu. O njemu ovisi dosta toga u igri Argentine. Također je bitan vođa skupa Lobbe a zgoditke će vjerojatno postići odlična krila Camacho i Agulla. Argentina ima dosta loš skor s ostalim ekipama u natjecanju ali očekuje se da će njihovo prisustvo doprinijeti kvaliteti Rugby Championshipa.

Raspored:

18.8. Australija - N.Zeland, JAR - Argentina

25.8. Argentina - JAR, N.Zeland - Australija

8.9.   Australija - JAR, N.Zeland - Argentina

15.9. Australija - Argentina, N.Zeland - JAR

29.9. JAR - Australija, Argentina - N.Zeland

6.10. Argentina - Australija, JAR - N.Zeland